Wykonanie

Przepyszna, delikatna w smaku, bardzo pożywna
tarta na kruchym, maślanym spodzie. Dodatek kremowego sosu
śmietankowo-
pomidorowo-
bazyliowego podkręcił smak tego jesiennego dania.Składniki (6 porcji):kruche ciasto2 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli200 g zimnego
masła1
jajko50 ml zimnej
wodyfarsz1
filet z indyka1/2 łyżeczki
papryki słodkiej w proszku300 g miąższu z dyni1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej1
młoda cukinia200 g
pomidorków koktajlowych2
dymki1 łyżeczka
cukru trzcinowego2 ząbki
czosnkusólpieprzolejmasłosos
śmietankowo-
pomidorowo-
bazyliowy1 szklanka
śmietany 18%4
jajkaserek Arla Apetina
POMIDORY I
BAZYLIADo dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy starte (na grubych oczkach tarki)
masło,
sól,
jajko oraz
wodę. Przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je energicznie. Za pomocą nadgarstka uciskamy ciasto, rozmazujące je na blacie - uzyskamy jednolitą masę bez grudek.
Masło nie może się zbytnio rozgrzać, bo ciasto będzie wymagało podsypywania
mąką, przez co utraci swoją kruchość i stanie się twarde. Największym sprzymierzeńcem są tutaj zimny blat i ręce. Formujemy kulę, którą owijamy folią. Schładzamy ją w lodówce przez minimum godzinę.Mocno zmrożone ciasto umieszczamy
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i dzielimy na 6 części. Plackami wykładamy natłuszczone kokilki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Kruche
spody podpiekamy na złoto w piekarniku nagrzanym do 180*C (15 minut).Przygotowujemy farsz.
Cebulki dymki kroimy w talarki. Posypujemy je
cukrem i smażymy na
maśle (1 łyżka) na złoto.
Mięso kroimy w kostkę. Smażymy je na
oleju z dodatkiem
papryki słodkiej,
soli i
pieprzu.Miąższ dyni i
cukinię kroimy w grubą kostkę.
Czosnek siekamy drobno. Warzywa smażymy na niewielkiej ilości
oleju, aż do miękkości. Pod sam koniec oprószamy je startą
gałką muszkatołową.
Pomidorki kroimy na połówki.Warzywa i
mięsko przekładamy do kruchych miseczek.Przygotowujemy sos
śmietankowo-
pomidorowo-
bazyliowy.W garnuszku łączymy
śmietanę, rozkłócone
jajka oraz
serek kremowy. Gotową mieszanką zalewamy nadzienie.Tarty zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Gotowe oprószamy świeżymi
ziołami (
bazylią,
tymiankiem,
oregano).





Przepis dodaję do kremowego konkursu: